Byly časy, kdy jsem tvrdil, že jíst košer – třeba ne striktně – může být v České republice fajn hladová dieta. Stačilo dodržovat pravidla kašrutu a potom dlouho a bezradně chodit po supermarketech a číst si pozorně složení nabízených laskomin. Než jste se nadáli, záhy se vám přejedlo kuře na tisíc způsobů, ryby abyste pohledali a mohli jste rovnou zapomenout na uzeniny, salámy i třeba kuřecí šunku. Především kvůli kašrutu jsem se intenzivně zajímal o technologii zpracování masa. Takže mě nikdo nedokázal přesvědčit, že téměř ve všech nabízených uzeninách a lahůdkách neplave zakázaný vepřík. Vlastnosti vepřového masa a jeho nízká cena jej přímo předurčuje pro výrobu párků, salámů, paštiky a klobás.
Aby bylo jasno. Jíst košer, ať si říká kdo chce co chce, nemá nic společného s dělenou stravou, ani s žádnou jinou dietou. Mojžíšovi nikdo nenapovídal, že když nebude vařit kůzle v mléce mateři jeho, půjde taťkovský škopíček hezky dolů. Nene… Nenene. Tak to tedy nebylo. Jíst košer není žádná legrace. Ono ani vařit košer…
Představte si svíčkovou bez slaniny a smetany. Představte si pečené kuře bez másla. Zapomeňte na dezert i s tou nejmenší stopu mléka po masitém jídle. Zkuste si dělat třeba tři měsíce dezerty po jídle tak, abyste se neopakovali, aniž byste vztáhli ruku na máslo, mléko, smetanu…o sýrech se snad ani nebudeme bavit. Parve (tedy neutrální) jsou ryby, zelenińa a vejce. No tak třeba piškot? ((-: A zítra…co já vím…štrůdl? Ovšem s olejem. Nemůžu použít žádný ztužený tuk, máslo, ani margarín…Když dostanu chuť na škvarky, připadá do úvahy jen poměrně drahá husa. Jehněčí taky nejsou špatné, jak jsem jednou zjistil. Ale seženu košer jehně? A kolik tuku vůbec najdu na jehněti?
Ono dělat všechno na oleji se vůbec brzy přejí. Omáčky? Nenechte se vysmát. Vždyť vy nakonec nemůžete, i kdybyste chtěli, použít ani tu Vegetu! Ví vůbec někdo co znamená termín „bílkovinný hydrolyzát“? Jak se dozvíte např. tady, nemusí to být nutně něco špatného. Ale ví to opravdu každý? Co já vím, co do toho dávají? Co když je v tom semletý vepřík? Židé na rozdíl od muslimů nemohou požít zakázanou potravinu nebo kombinaci „jakože omylem“. Neznalost zákona neomlouvá. A co třeba taková panacotta? Víte z čeho se dělá želatina, že si ji tak bezstarostně mícháte do smetany? Aha?
O to větší byla moje radost, když jsem byl pozván na základě článku o Pesachu na pesachový prodej v Praze na Starém Městě, jen pár kroků od Pinkasovy synagogy.
Být jediní může znamenat přinejmenším dvě věci. Za prvé nemáte konkurenci a odpadá tím logicky tlak na kvalitu. Ale na druhou stranu, kdo někdy zažil Židy jako klienty či zákazníky ví, že je to velmi náročná klientela. A tady už vůbec nejde o nějaké smlouvání, nebo handrkování. Oni prostě JSOU NÁROČNÍ. Za svoje peníze něco chtějí, protože cenu peněz dobře znají. Takže druhým aspektem faktu, že jste jediní je – že vás to zavazuje. V halal potravinách to dokazuje Farah, v košer potravinách King Solomon.
Dnes už nemusíte košer hubnout. Jak se na obrázcích můžete přesvědčit, v nabídce jsou momentálně (díky Pesachu) potraviny označené „Kosher for Passover“ U tohoto označení nechybí ani rok vydání potvrzení. V době mé návštěvy právě probíhalo intenzívní nakupování. A jak jsem už říkal. Není to žádná legrace. Myslím že leckterá prodavačka v „gojisch“ potravinách by s pláčem utekla před takovým zákazníkem (((-:
Ochutnal jsem gefilte fiš ačkoliv jsem nevěřil, že se dá vyrobit pro tyto účely. Dá…O-: A je dokonce moc dobrá!
Když už nákup trval na moje gusto příliš dlouho, mohl jsem si dát dobrou a čím dál známější kávu Filicori. Máte to zapotřebí, když jste jediný košer obchod v Praze? Neděláte náhodou trochu machry? ((-:
Dál ať mluví obrázky. Mrzí mě že jsem neměl dost času a trpělivosti. Přišel jsem bohužel dost pozdě a zákazníci přede mnou se rozhodně nenechali jen tak odbýt. Ale už vím kam zajít až přijde čas na Šavuot!!
A z agaru by panacotta nešla? Nikdy jsem tedy nezkoušela:)
jinak obchod vypadá moc pěkně!
A co navíc — nejde to bez dvojího nádobí — jak k vaření, tak i k servírování, což je kapitola sama o sobě! :o)
BTW, parve je i ovoce, obiloviny a ořechy.
Dodržovat kašrut není jednoduché asi nikde, a to tady je v každém větším supermarketu alespoň část regálů vyhrazena košer výrobkům. Mezi masnými výrobky se vždycky najdou košer párky, klobásky a salámy (z hovězího masa) a čím dál tím větší skupina (tradičně nežidovských) výrobců potravin si nechává své produkty certifikovat jako parve nebo kašer. Největší problém (vyjma velkoměst) je sehnat košer maso, ale to je dáno nízkou poptávkou a taky tím, že i v městech s židovskou komunitou ne všichni nutně dodržují kašrut. Hodně lidí je tzv. semi-kosher, což znamená, že si nelámou hlavu s tím, jestli je želatina z kostí, nebo jestli si po hovězím steaku dají zmrzlinu. Kašrut se jim smrskl jen na toho vepříka. (Ale pozor — slanina se nepočítá!! ;o))
Ne, kašrut nemá nic společného s dělenou stravou či dietou — ačkoli, není těžké si představit, jak tamější nevalné podmínky mohou vést k sakramentsky asketickému způsobu obživy. :o)
1: Já doufám že ano!(-: A super je, že do Solomonu dovážejí z Francie a Německa i košerné dezerty, mléčné výrobky a další a další věci. No nakonec, když umí uvařit i košer slepici na paprice…
2: Na nádobí jsem v tom fofru zapomněl! A to jsem se trochu sadisticky těšil, jak budu popisovat oddělené dřezy, zakopávání špatně použitých příborů na zahradě a další lahůdky!((-: