O nás

_MG_5559   „…nejsme nejlepší. Jsme prostě jiní.“

Michal“Hugo“Hromas

se narodil v roce 1976 v Praze. Díky tomu, že jeho dědeček a maminka pracovali na indické ambasádě, měl od dětství značně odlišné představy o tom co je to normální jídlo. Po otci zdědil posedlost jídlem a utkvělou představu, že vlastně nikam pořádně nepatří. Má tři sourozence, vesměs slušné lidi, je rozvedený a má tři dcery.

Od roku 2000 pracoval jako kuchař v několika restauracích. Hotel Hoffmann v Kladně, Česká správa letišť, vařil v Domě vína U Závoje a v Plzeňské restauraci Obecního domu v Praze

Od roku 2005 nastupuje na post šéfkuchaře dnes již zaniklého Dahab Mezze restaurantu. Tady se upevňuje jeho přesvědčení věnovat se nadále levantské a judeo arabské kuchyni.

Na podzim téhož roku nastupuje v restauraci Aromi na Vinohradech, ještě pod taktovkou Riccarda Lucque. Čistí zeleninu a ryby a stará se o salátový bufet. Postupně prochází všechny posty s výjimkou pasty a končí jako první manager v první Riccardově La Bottega.

V roce 2007 odchází z Aromi a odjíždí se štábem Václava Marhoula na tuniskou Saharu, na natáčení filmu Tobruk jako kuchař. Po návratu zahajuje kurzy vaření levantské a judeo arabské kuchyně pod názvem Rozinky a mandle.

Od roku 2007 nastoupil už jen do jedné práce: restaurace Borgo Agnese v Brně, kde získal od Přemka Hradského jméno Hugo. Od roku 2010 do práce nechodí a dělá jen to, co ho baví…

Navštívil pracovně Řecko, Tunis, Itálii, Španělsko, Izrael a Velkou Británii. V Itálii také získal svůj pšeničná kvas „Gaia“ od mistra kvasové pizzy Simone Padoana z iTigli. Po dvou návštěvách u Simona, už při práci používá jen Gaiu. Ledabylý přístup při pečení chleba souvisí s jeho povahou, ale také se v něm utvrdil po návštěvě u Giovanniho Mandary!

_MG_5735

Svoje zkušenosti zúročuje při tvorbě konceptů a spolupráci na jejich realizaci ( Avia cafe Brno koncept restaurace, menu tapas baru a restaurace Como v Praze, City Cafe Cosmopolit, kuchyně kavárny Biozahrada, restaurace Podolka Horní paluba, koncept restaurace  klubu Cross v  Holešovicích, Mamacoffee koncept košer pekárny a výroba hummusu, koncept kuchyně bistra Herbivore,  koncept a realizace Street Food Festivalu.

_MG_6093

Mezi jeho klienty patřili velvyslanci USA a Izraele, předseda vlády státu Izrael.

První svatbu připravil v roce 2010 pro Jarmilu Hoškovou v restauraci Kastelán v Brně, kterou si pro ten účel vypůjčil od Michala Götha – jejího šéfkuchaře. Od té doby každým rokem počet svateb na kterých vaří stále stoupá. Jeho svatební cateringy jsou oblíbené zejména u cizinců, smíšených párů a na nekonvenčních oslavách, včetně pohřbů a etnických spářek. Vařil například na svatbách Honzy Ungera a Ondřeje Slavíka z kapely Zrní.

Od roku 2012 začíná vařit na ulici pro Pro Bio Svaz ekologických zemědělců. Pracuje zároveň jako redaktor rubriky Ve vlastní šťávě v Českém rozhlase radio Wave, je autorem námětu a moderátorem pořadu Ze dvora na Seznam TV, nebo Hugova jízda po Baskicku tamtéž.

_MG_5445

Vaří pod širým nebem a všude tam, kde ho pustí s otevřeným ohněm a tlakovou lahví. Jediné dvě výjimky mělo výzkumné zařízení TOKAMAK v Ústavu fyziky plazmatu při Akademii věd a MBank Praha z důvodu požárních a bezpečnostních předpisů. Připravoval pohoštění pro irskou pobočku Facebook v Praze, Babelcamp Brno, nebo Lauderovy školy v Praze.

 

_MG_5710

V roce 2014 vzniká cimes deli, kdy se v doprovodu dalších dvou pomocných kuchařek věnuje cateringu. V roce 2014 také navštívil londýnský Gefiltefest, kde prezentoval výrobu tradičního taženého štrúdlu a o rok později v Drážďanech svůj program Sedm způsobů jak připravit lilek (Siete modos de guisar las berenjenas). Od roku 2015 už se věnuje práci sám, jen za asistence brigádníků a vzniká Nomadis catering, kočující restaurace jednoho kuchaře.

Sortiment Nomadis se stále více diverzifikuje  a obohacuje o tradiční španělské (baskické a katalánské) recepty, asado a brazo s kvalitní zvěřinou, hovězím a jehněčím masem z lokálních zdrojů.

nomad5