Já svůj kvásek mám většinou v lednici a večer, den před plánovaným pečením vyndám, nakrmím podle toho, co a kolik budu péct (a jasně, že se kvasí i cokoli jiného než žito… ale na žitný chleba prostě kvasím z žitné), nechám 12 hodin postát a jedu (můžu si to dovolit, nejsem profík, a tak nevadí, kdž překyne, chcípne atd., taky sjem lepmp chovatel) Některý druhy teda chtějí víc nakrmení, ale to si nechávám spíš na svátky:)
Dneska se ale strašně rozjel, jak je jarně a samožitňák (pokouším se už asi pořád o cosi jako rugbrød) mi vyšel z formy trochu naproti, než jsem přišla domů. Když ho peču, tak to dávám na 250, zapařím, po chvíli vyndám plech s vodou, na nejnižsí mřížku posunu chleba, snížím na 230 a peču dalších asi 40 minut, pak chleba vyndám z formy, vršek už přikryju aloblem, protože hrozně hnědne a dám rovnou na mřížku ještě na 15 minut, aby se propekly a proschly i strany. No a pak ještě ten den vydržet nekrájet, to je problém:)